25-01-2018
S’han utilitzat elements antics amb els que es produïa el pà en totes les cases.
Aquest dimecres pel matí els alumnes de quint i sext curs del Col·legi de Puçol han elaborat pà amb les seues propies mans, però el van fer a la manera tradicional: utilitzant la pastera i el forn de llenya.
Han conegut la costum que existia antigament en la majoria de les cases del camp, en les que l’ama de casa elaborava el propi pà per a la familia cada quatre o cinc diez. Per a això existia un lloc anexat a la cuina cridat ‘pastaor’, precisament perquè en eixe lloc s’amasaba , ademés d’utilitzarse com a rebost. L'element indispensable per a fer la massa era l'artesa, que en valencià es denomina 'pastera', un gran recipient de fusta de forma rectangular dins del qual es pastava.
Tot seguit han començat amb la pràctica, pastant primer en l'artesa o pastera, deixant que la massa cresquera per a després modelar els pans un a un i col·locar-los sobre una taula embolicats en un gran drap anomenat 'mandil', deixant novament que la fermentació fera 'pujar la massa'. Finalment els han introduït en el forn de llenya tradicional que es troba al jardí del Museu Escolar de Puçol.
Aquesta activitat està emmarcada dins del projecte pedagògic que involucra als xiquets de Puçol en la recuperació de la cultura tradicional, i que procura que les noves generacions coneguen i valoren el ric patrimoni immaterial que els envolta.